Ayam Kurma


Gambar hiasan - google

Bahan A

- 1 ekor ayam
- 5 sudu besar rempah kurma
- 3 biji kentang (potong 4)
- 1 labu bawang besar (potong 4)
- 1 biji tomato
- 2 biji lada hijau (potong 2)
- 2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
- 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
- Minyak masak
- Garam

Bahan B

- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3cm halia
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2cm kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga


Cara membuat

1. Panaskan minyak. Tumis bahan hingga wangi.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata hingga naik minyak.
3. Masukkan santan, kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Masuk ayam + kentang, biarkan hingga mendidih dan pekat.
5. Masuk garam dan jus limau, perlahankan api.
6. Masuk cili hijau, bawang besar dan tomato yg dah di potong dan biarkan hingga pekat. 
7. Dah siap! Boleh dihidangkan.








 Boleh juga gantikan santan dengan susu cair @ yogurt asli

 Bagi menambahkan rasa sedap, boleh masukkan kacang tanah yang digoreng dan di tumbuk halus.

0 food taster:

Post a Comment